NASCHOLING VLEERMUIZEN (+ AVONDPROGRAMMA)

In samenwerking met de Nederlandse Zoogdiervereniging

Vleermuizen: wat kan je als professioneel plaagdierbeheerser doen wanneer je een melding krijgt van overlast?

De status als habitatsrichtlijnsoort en de verbodsbepalingen van de Wet Natuurbescherming betekenen dat in geval van overlast door vleermuizen deze diertjes niet bestreden mogen worden. Bovendien is het buitensluiten van vleermuizen uit een verblijfplaats wettelijk verboden. Meldingen van overlast door vleermuizen kunnen om deze redenen wellicht ingewikkeld aanvoelen. Hoe ga je daarmee om als je tegen de betreffende dieren geen bestrijdingsmaatregelen mag nemen?

Het reageren op meldingen van overlast door vleermuizen heeft vaak een sterk educatief en psychologisch karakter. In veel gevallen ligt angst en onbekendheid met de dieren aan de basis van de ervaren overlast. Daarbij komt dat deze angst momenteel aangesterkt wordt door de gekende verhalen die de ronde doen over de link tussen vleermuizen en COVID-19. Het is daarom belangrijk om de angst en zorgen van de melder te begrijpen, en hem of haar aan de hand van jouw expertise zo goed mogelijk gerust te stellen.

Het oplossen van problemen rond overlast door vleermuizen is hoe dan ook niet eenvoudig… Als je het goed wilt doen, kom je al snel voor bepaalde dilemma’s te staan. Tijdens deze interactieve nascholingsdag gaan we hier aan de hand van voorbeeldsituaties dieper op in en willen we je alle nodige handvatten geven om jouw klant (de melder) zo goed mogelijk te informeren over de te nemen stappen om tot een geschikte oplossing te komen.

Behalve dat mensen soms overlast van vleermuizen ervaren, worden vleermuizen ook steeds vaker ingezet als efficiënte bestrijders van diverse soorten plaaginsecten. Om eventuele overlast op een professionele manier aan te pakken, of om vleermuizen in te zetten als plaagdierbestrijders, heb je kennis nodig van:

 • Ecologie van vleermuizen, in het bijzonder gebouwenbewonende soorten
 • Wettelijke bescherming van vleermuizen: waarom zijn ze zo strikt beschermd?
 • Overlast van een beschermd dier: wat kun je er mee?
 • Welke overlast ervaren mensen van vleermuizen?
 • Wat kun je doen bij overlast door vleermuizen?
 • Wat te doen bij ernstige overlast en contactgevallen?
 • Samenwerking met vleermuisdeskundigen en vrijwillige meldpunten
 • Bestrijding van andere diergroepen en de risico’s voor vleermuizen
 • Ecosysteemdienst: vleermuizen als insectenbestrijder

We starten deze nascholingsdag om 13u00 omdat we aansluitend op het interactieve theorie-gedeelte (inclusief diner en EVM examen) buiten op pad gaan om vleermuizen te spotten! Dit onder begeleiding van onze docent en een extra collega-vleermuisdeskundige van de Zoogdiervereniging.

Docent: Erik Korsten (Zoogdiervereniging)

Erik Korsten is werkzaam bij het bureau van de Zoogdiervereniging. Hij is bijna 30 jaar actief bezig met vleermuizen, eerst als hobby en sinds 2006 ook als werk. Eerst als vleermuisonderzoeker, later ook als adviseur met betrekking tot bescherming van gebouwenbewonende vleermuizen. Erik is ook al 25 jaar actief als vrijwilliger voor het bezoeken van mensen die overlast ervaren van vleermuizen.

Het theoriegedeelte van deze nascholingsdag wordt afgesloten met een schriftelijk examen waarbij 2 dagdelen (voorheen 25 punten) behaald kunnen worden voor het up-to-date houden van het Nederlands vakbekwaamheidsdiploma. Behaalde punten kunnen worden bijgeschreven op een bewijs van vakbekwaamheid dat door het EVM of het CPMV is uitgereikt. Voor Belgische deelnemers zonder Nederlands vakbekwaamheidsdiploma bieden wij de mogelijkheid om een toets af te leggen en een certificaat van deelname te ontvangen.

DEELNAMEKOST: € 325,00 p/p (ex. BTW)

Let op: er kunnen maximaal 20 personen deelnemen aan deze nascholing.

Bij verkoudheidsklachten, benauwdheid of verhoging van lichaamstemperatuur (vanaf 38°C) is het niet toegestaan om deel te nemen aan onze nascholingen (ook niet wanneer een gezinslid deze symptomen vertoont). Wij vertrouwen op eenieders gezond verstand en rekenen hierbij ook op ieders begrip en medewerking.

Algemene hygiënerichtlijnen:

 • Schud geen handen
 • Houd altijd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
 • Zorg dat je fit bent: neem genoeg rust en zorg voor goede voeding en persoonlijke hygiëne
 • Was regelmatig je handen met water en zeep en gebruik papieren handdoekjes
 • Gebruik handdesinfectiegel wanneer water en zeep niet beschikbaar zijn
 • Moet je toch hoesten of niezen, doe dat aan de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en deponeer ze in een afsluitbare vuilbak
 • Gebruik je eigen schrijfgerei

PROGRAMMA

13:00 – 13:30: Ontvangst
13:30 – 15:30: Dagprogramma – deel 1
15:30 – 16:00: Pauze
16:00 – 17:30: Dagprogramma – deel 2
17:30 – 19:00: Diner
19:00 – 20:00: Dagprogramma – deel 3
20:00 – 20:45: Examen
20:45 – … Begeleide excursie

INBEGREPEN:

 • Killgerm Training map
 • Lesstof (handouts)
 • Een heerlijk diner

NIET INBEGREPEN:

 • Indien van toepassing: kosten herexamen/herkansingstoets

Heeft u interesse in deze nascholing? Neem gerust contact met ons op via training-benelux@killgerm.com of telefonisch op het nummer +32 (0)14 44 22 73. Ook in-house opleidingen en nascholingen verzorgen wij met veel plezier voor u en uw team.