BESTRIJDINGSTECHNICUS – NIEUWE STIJL

Ben je een sociaalvaardige persoon die graag de handen uit de mouwen steekt? Vind je het een gaaf idee dat dankzij jouw expertise en advies jouw klanten kunnen rekenen op een veilige leefomgeving? Dan is onze opleiding Bestrijdingstechnicus (BT) nieuwe stijl echt iets voor jou!

De naam Bestrijdingstechnicus dekt eigenlijk niet helemaal meer de lading. Beter zou zijn: Specialist Plaagdierbeheersing. De plaagdierbeheerser anno 2020 heeft naast alle kennis van o.a. de biologie, wetgeving, Integrated Pest Management, het toepassen van bestrijdingsmiddelen ook veel vaardigheden nodig in het maken van risicoinventarisaties en de risico’s doeltreffend kunnen overbrengen bij de klant.

De opleiding Bestrijdingstechnicus (BT) nieuwe stijl heeft een nieuwe, uitdagende leermethode waardoor de toekomstige plaagdierbeheerser beter wordt voorbereid op alle werkzaamheden die bij het vak komen kijken en speelt volledig in op actuele trends en ontwikkelingen in en om de plaagdierenbranche. Zo is de wetgeving over de inzet van bestrijdingsmiddelen veranderd en draait tegenwoordig alles om goede samenwerking met klanten. Bovendien lag voorheen de nadruk op bestrijding, maar ligt deze nu volledig op het beheersen en preventief weren van plaagdieren. Een plaagdier in zijn natuurlijke omgeving is namelijk geen plaagdier. Alleen op plekken waar mensen wonen en werken kunnen ze overlast veroorzaken en hebben we het over plaagdieren. Om die te voorkomen en te beheersen, zijn erkende plaagdierbeheersers nodig. Dit alles vraagt om een opleiding waarmee je niet alleen kennis van de meest voorkomende plaagdieren opdoet, maar ook specifieke vaardigheden onder de knie krijgt, probleemoplossend leert denken en klantvriendelijk leert communiceren.

De opleiding

De opleiding bestaat uit 10 lesdagen waarbij lesdag 9 wordt afgesloten met het BT theorie-examen. Wanneer je hier voor slaagt, ontvang je op korte termijn een uitnodiging om deel te nemen aan het praktijkexamen dat plaatsvindt in Wageningen. Op lesdag 10 oefenen we de aangeleerde vaardigheden om je helemaal klaar te stomen voor het praktijkexamen.

De lesdagen zijn ingedeeld in klantsegmenten met hun specifieke eigenschappen en aanpak. Je leert hoe je situaties aanpakt en voert praktijkopdrachten uit. Daarnaast besteden we ruimschoots aandacht aan het aanleren van vaardigheden, onder andere door ze meerdere keren te oefenen. Vanzelfsprekend verwachten wij dat je voldoende tijd besteedt aan zelfstudie.

Het examen

Zowel het theorie- als het praktijkexamen wordt afgenomen door EVM, een gecertificeerd exameninstituut. Wanneer je slaagt voor beide onderdelen, ontvang je jouw bewijs van vakbekwaamheid om plaagdieren te beheersen en te bestrijden. Dit vakbekwaamheidsbewijs is vijf jaar geldig. Om tijdens deze periode op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en je vaardigheden up-to-date te houden, moet je minimaal acht dagdelen volgen en slagen voor de theorie-examens die daarbij komen kijken. Dat kan je uiteraard doen bij Killgerm® Training, want onze nascholingen bestaan uit twee dagdelen (voorheen 25 punten), inclusief examen. Op die manier blijft jouw bewijs van vakbekwaamheid én jouw expertise helemaal actueel!

INSCHRIJFKOST: € 2500,00 p/p (ex. BTW)

Let op: er kunnen maximaal 10 personen deelnemen aan deze opleiding.

Bij verkoudheidsklachten, benauwdheid of verhoging van lichaamstemperatuur (vanaf 38°C) is het niet toegestaan om deel te nemen aan onze opleidingen & nascholingen (ook niet wanneer een gezinslid deze symptomen vertoont). Wij vertrouwen op eenieders gezond verstand en rekenen hierbij ook op ieders begrip en medewerking.

Algemene hygiënerichtlijnen:

 • Schud geen handen
 • Houd altijd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen
 • Zorg dat je fit bent: neem genoeg rust en zorg voor goede voeding en persoonlijke hygiëne
 • Was regelmatig je handen met water en zeep en gebruik papieren handdoekjes
 • Gebruik handdesinfectiegel wanneer water en zeep niet beschikbaar zijn
 • Moet je toch hoesten of niezen, doe dat aan de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en deponeer ze in een afsluitbare vuilbak
 • Gebruik je eigen schrijfgerei

INBEGREPEN:

 • Killgerm Training map
 • Cursusmateriaal / naslagwerk
 • Koffie, thee, water & fris en een heerlijke lunch
 • Starterspakket plaagdierbeheersing: halfgelaatsmasker, A2P3 filter, veiligheidsbril, chemisch bestendige handschoenen, wegwerpoverall en determinatiebuisjes
 • 1x theorie- en praktijkexamen
 • Diploma van vakbekwaamheid (wanneer geslaagd voor theorie- en praktijkexamen)

NIET INBEGREPEN:

 • Veiligheidsschoenen (S3)
 • Wegwerphandschoenen (nitril)
 • Tools plaagdierinspectie: schroevendraaier, inspectiespiegel, UV-lamp
 • Drukspuit (type Gloria 505T), servicekoffer
 • Indien van toepassing: kosten herexamen (theorie: € 150,00 / praktijk: € 595,00)

LOCATIE: Hoeve de Bonte Kraai (Luiten Ambachtstraat 28, 4944 AT Raamsdonk)

DATA 2021

 

Datum Lesdag
Woensdag 6 oktober 2021 Lesdag 1 – Horeca
Woensdag 13 oktober 2021 Lesdag 2 – Scholen, kantoren & waterschap
Woensdag 20 oktober 2021 Lesdag 3 – Hout & monumenten
Woensdag 27 oktober 2021 Lesdag 4 – Gezondheidszorg & agrarisch
Woensdag 3 november 2021 Lesdag 5 – Opslag, transport & recreatie
Woensdag 10 november 2021 Lesdag 6 – Food, particulier & retail
Woensdag 17 november 2021 Lesdag 7 – Chemische & tabaksindustrie
Woensdag 24 november 2021 Lesdag 8 – Communicatie samenvatting + proefexamen
Woensdag 1 december 2021 Lesdag 9 – Samenvatting + theorie-examen
Woensdag 8 december 2021 Lesdag 10 – Praktijkoefendag

Heeft u interesse in deze opleiding? Neem gerust contact met ons op via training-benelux@killgerm.com of telefonisch op het nummer +32 (0)14 44 22 73. Ook in-house opleidingen en nascholingen verzorgen wij met veel plezier voor u en uw team.